Opening expositie 'Muziek in beeld' 28 september Opening expositie 'Muziek in beeld' 28 september

Vrijdag 28 september om 19.00 uur in gebouw Antenne:
Officiële opening van de EXPOSITIE ‘MUZIEK IN BEELD’.
IEDEREEN VAN HARTE WELKOM !

In de speciale muziekcompositie, geschreven door Willem Veldkamp, samen met de expositie van fotobeelden van leden van onze kerk, worden we meegenomen in ‘die andere wereld om ons heen’. Deze ‘samensmelting’ van muziek en beeld zal menigeen verbazen en verwonderen.
Mis deze bijzondere expositie-opening niet! Noteer 28 september! Willem Veldkamp is een van de organisten van onze kerk.

We laten hierbij graag Willem Veldkamp zijn idee verwoorden:

“… Al langer bestond bij mij het verlangen om een muziekstuk samen te stellen waarin mijn geboortedorp Epe een rol zou vervullen. In 2006 werd ik uitgedaagd door kunstenaar Koos van der Meer die met zijn Exhibition in Progress de aandacht vestigde op het Beekpark en het historische hart van Epe. Zo ontstond mijn Compositorische Improvisatie. Dit muziekstuk ging in 2006 in Kunsthuis KEK in première.
De Compositorische Improvisatie is een opgenomen werk. Het stuk begint met de klanken van water. Epe is immers afgeleid van apa, dat water betekent. Samen met geluidstechnicus Ernst Burgmeijer werd daarom in het Beekpark het geluid van de Dorpse beek vastgelegd. Deze stroom van water is tijdens de gehele uitvoering hoorbaar. In de gemeente Epe zijn er verhoudingsgewijs veel beken en sprengen te vinden. In figuurlijke zin verwijst het water naar de bron van ons bestaan.
In het Beekpark te Epe zijn vervolgens de omgevingsgeluiden opgenomen. Zo ook het geluid van het carillon en de klokken van de Grote kerk. Vlak voor het middaguur werd begonnen met de opnamen. De slagen van de traag op gang komende klokken geven vorm aan de compositie.
Met de synthesizer en de elektrische piano heb ik gereageerd op de opgenomen geluiden. Met het toetsenwerk werd een basis gelegd voor de fantastische muzikant Peter Vrinds, die met de Keltische fluit en saxofoons kleur geeft aan de compositie. Ook twee Iraanse vrienden zijn hoorbaar in de Compositorische Improvisatie. Zij vertoefden enige tijd als asielzoeker in Epe en ik mocht hen, met anderen, terzijde staan toen zij uitgeprocedeerd bleken te zijn. Op mijn verzoek liepen ze tijdens de opnamen door het Beekpark. Het geluid van hun voetstappen en hun gesprek in het Farsi worden op de achtergrond gehoord.
De compositie is op cd verschenen en in een kleine oplage verkocht. In 2013 is dit werk tijdens een concert van Exspecto ten gehore gebracht in de Regenboogkerk te Epe, waarbij ik al improviserend klanken van het orgel toevoegde. Kort daarvoor hadden de leden van het Kollektief Eper Kunstenaars (KEK) de Compositorische Improvisatie als uitgangspunt genomen voor een aantal kleine kunstwerken: zij lieten zich inspireren door deze muziek. Een aantal van deze werken werd tijdens de genoemde uitvoering zichtbaar gemaakt op het beamerscherm. Omdat de expositie Muziek in Beeld in de expositieruimte Antenne van de Regenboogkerk plaatsvindt, is in maart 2018 de Compositorische Improvisatie uitgebreid met klanken van het orgel in voornoemde kerk. Daarmee ontstond er verbinding tussen de moederkerk, de Grote kerk, en de Regenboogkerk.
Leden van de Regenboogkerk lieten zich, na de introductie en uitleg van dit ‘expositie-plan’ door de muziek van de Compositorische Improvisatie inspireren door foto’s te maken bij deze muziek. Boeiend is het te zien dat dit fotowerk van de Regenbogers heel divers is. Bij de meeste foto’s is ook een persoonlijk verhaal. Zichtbaar zijn thema’s als: thuis, de Bron, schepping, levensweg, essentie, kindertijd, licht, terugtrekken in eigen wereld, (ont)spanning, verbinding, beweging, omzien naar en rust. In deze expositie worden beeld en geluid gecombineerd: de bezoeker wordt uitgenodigd met behulp van een geluidsdrager en hoofdtelefoon de compositie te beluisteren en tegelijkertijd te genieten van de prachtige foto’s…”.
De deelnemers aan ‘Muziek in Beeld’ zijn:  Marlies van Leeuwen, Annelies Proper, Chris Hassink, Krijnie Ederveen, Herma de Ruiter, Herman Rouwenhorst, Henk Ederveen, Bert Kasteel, Lotte Veldkamp, Henk Posthouwer, Harko de Jonge, Wim Averesch en Willem Veldkamp.

Tot ziens!
Namens de KIA groep, Wim Geerts