Een ‘nieuw’ Liedboek Een ‘nieuw’ Liedboek

Weet u het nog? Vijf jaar geleden kregen we een nieuw liedboek. Voor het gemak zijn we vanaf die datum de liederen gaan projecteren. Dat was in het startweekend, waarin de beamer feestelijk in gebruik werd genomen! Nu, vijf jaar later, wil de leiding van de PKN graag van ons weten wat we van dit Liedboek vinden. Tot nu toe gebruiken we de bundel feitelijk alleen nog maar op proef. Zo gaat het in een kerk, belangrijke besluiten worden gezamenlijk en weloverwogen genomen. Daarom kregen we een vragenlijst toegestuurd, die we namens u en jou mochten beantwoorden.
Probeert u weleens nieuwe liederen uit, wilde men weten. Dat doen we zeker! Maar wel gedoseerd. Veel mensen vinden zingen pas echt fijn, als het bekende liederen zijn die je zo meezingt. Dan gaat er geen energie zitten in het worstelen met de melodie.  Toch hebben we met hulp van onze organisten al heel wat nieuwe liederen omarmd en lief gekregen. Ik denk aan ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’.  Maar ook aan ‘Vervuld van uw zegen’, ‘Op U alleen’, ‘Licht ontloken aan het duister…’ en noem maar op.  En op een dag hoop ik nog eens met u ‘Ik danste die morgen toen de schepping begon’ te zingen, een lied dat in Drenthe al tien jaar geleden zijn intrede deed….
Op de stelling “Onze gemeenteleden zijn blij met het nieuwe Liedboek”, heb ik voorzichtig de optie ‘meer eens dan oneens’ gekozen. ‘Geheel eens’ was misschien teveel gezegd. Oudere mensen werden er een beetje verdrietig van, waarom is dit nodig? En of het nu echt bij jongeren in de smaak valt, weet ik niet. Daarom hebben we ook de bundel Hemelhoog als nevenbundel aangeschaft. Daar vinden we o.a. Sela liederen en meer kinderliederen. En ik vind er soms gezangen terug die het nieuwe Liedboek niet hebben gehaald. ‘God is getrouw, zijn plannen falen niet’, bijvoorbeeld. Of ‘Van U zijn alle dingen’….   Die zou ik toch niet graag willen missen!
Gebruiken jullie de gebeden en gedichten in het Liedboek ook, was een volgende vraag. Soms, heb ik naar waarheid geantwoord, en dan bedoel ik ‘in de eredienst’.  Maar ik weet niet of u dat thuis ook doet. Voorwaarde is dat u dan zelf een liedboek hebt aangeschaft. Dat is ook altijd de wens van de makers geweest, dat het een liedboek is voor in de kerk en voor thuis. Voor samen aan tafel, er staan mooie liederen in voor bij de maaltijd. En voor het slapen gaan, ik eindig daarmee vaak mijn dag, met lied 257  ‘Nu het avond is, waak Gij Schepper als wij slapen’.
Er staan ook gebeden in voor als iemand naar het ziekenhuis moet. Je moet het alleen wel weten te vinden!
Het grootste probleem, maar ik kan er mee leven, is de nummering! Uit jarenlange ervaring ken ik van de bekendste liederen uit het vorige liedboek de nummers uit het hoofd. Gaat er bij u een belletje rinkelen bij Gezang 293, 444, 14…  Vooral bij het voorbereiden van uitvaarten neem ik dan beide bundels ook maar mee. Dat een collega van mij onlangs daardoor per abuis een verkeerd nummer opgaf -een kerstlied  bij een afscheid lag niet voor de hand-  is een fout die hem vergeven zij. En die met dank aan allen achter de schermen u nooit heeft bereikt…
In 2019 gaat de synode een besluit nemen. Wedden dat ze dan dit Liedboek aannemen als officiële bundel van de PKN? Dan mogen we niet meer over het nieuwe Liedboek spreken, dan is het ons hopelijk eigen en dierbaar en kunnen we vele jaren vooruit!
A.M. van de Wetering

Basiscatechese