Spiritus Spiritus

Spiritus kennen we natuurlijk wel: als tiener gooide ik altijd wat van het brandbare goedje over een barbecue die naar mijn smaak niet snel genoeg warm werd. Het werkte nauwelijks: daarvoor was het effect (spectaculair weliswaar) te kortstondig). Spiritus is latijn voor geest. Een klein vlammetje veranderde met de spiritus, al was het maar voor even, in een kleine vuurzee. Zou het met de Heilige Geest net zo zijn? Iets wat je in vuur en vlam zet? Die indruk wordt nog weleens gewekt als je een bezoek brengt aan een evangelische- of pinkstersamenkomst. Veel mensen in onze gemeenten hebben dat eens gedaan, sommigen zijn daar gebleven. ‘Meer Geestkracht dan bij ons’ was een veelgehoord argument: blijkbaar werd daar op die plekken iets gevoeld wat in de Regenboogkerk zwakker of minder aanwezig was.
Nu geloof ik niet dat de Heilige Geest een goocheldoos is waar je naar hartenlust een aantal ‘trucs’ je eigen kunt maken. Tongentaal of de gave van genezing zijn twee sprekende voorbeelden die je in traditionele kerken nauwelijks tegenkomt en in evangelicale- en pinkstergemeentes wel. Ze staan wel beschreven in de Bijbel, nuchter en sober. Paulus schrijft erover in zijn brieven. Wie goed leest valt op dat dat soort gaven als doel hebben de opbouw van de kerk zelf, niet de opbouw van de persoon die ze bezit. In onze individualistische tijd is dat soms moeilijk te beseffen: gaven die jij hebt om een ander mee te helpen. Het naar elkaar omzien vind ik persoonlijk één van de sterkste punten van onze Regenboogkerk. Dat omzien kan op verschillende manieren: een kaartje, een hand op je schouder, een goed gesprek. Ik geloof dat de Geest ook dáárin werkt, maar dat Hij ook (en nog meer) kan worden ingezet om elkaar in het geloof op te bouwen en te ontwikkelen. Want geloof is zo dynamisch als fietsen: sta je stil, dan val je onherroepelijk om.
De Heilige Geest hoort bij de drie-eenheid: Hij hobbelt er niet wat achteraan, Hij maakt er gelijkwaardig deel van uit. Om het beeld te geven noemt de Bijbel de Geest ook wel de Adem van God. Die adem is er al vanaf het begin: Hij waait over de oervloed en God blaast Hem in de eerste mensen. Die Geest doet Saul profeteren en die Geest verandert een stel bange apostelen in mensen zonder vrees. Ruimte voor creativiteit in plaats van angst: misschien is dat de Geest wel. In drie avonden in Antenne dit najaar hopen we daar als gemeente achter te komen.
S.H. Muller

Gebedskring Daniƫl